backup hard disk

Τί είναι το Backup;

Το backup το χρησιμοποιούμε για να διατηρήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων μας. Τα δεδομένα μπορεί να είναι φωτογραφίες, βίντεο, αρχεία κειμένου, βάσεις δεδομένων κοκ. Η κύρια αιτία που διατηρούμε αντίγραφα ασφαλείας είναι για να προστατέψουμε τα δεδομένα μας απο την απώλειά τους. Η απώλεια μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που καταστραφεί το μαγνητικό μέσο που τα διατηρούμε (όπως π.χ. σκληρός δίσκος, cd, dvd, flash memory κλπ.).

Τα μηχανήματα και τα μαγνητικά μέσα φθείρονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει οτι το ενδεχόμενο να καταστραφεί το αποθηκευτικό μέσο αυξάνεται ανάλογα με τη χρήση αλλά και την παλαιότητ του αποθηκευτικού μέσου. Για αυτό τον λόγο διατηρώντας αντίγραφο των δεδομένων μας (δηλ. backup) σε άλλο αποθηκευτικό μέσο, ελαχιστοποιούμε την πιθανότητα απώλειάς τους.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι backup ανάλογα με τα δεδομένα που έχουμε να αποθηκεύσουμε, αλλά κυρίως με την κρισημότητά τους (δηλ. πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δεδομένα). Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που εκδίδει καθημερινά χιλιάδες παραστατικά, θα πρέπει να διατηρεί καθημερινό backup. Διαφορετικά εαν διατηρεί κάθε εβδομάδα, σε περίπτωση βλάβης του σκληρού δίσκου, τότε θα πρέπει να ξαναπεραστούν όλα τα παραστατικά των ημερών που χάθηκαν. Αυτά τα παραστατικά μπορεί να είναι χιλιάδες. Μπορείτε να φανταστείτε την ζημιά.

Σε μια άλλη περίπτωση, εαν διατηρούμε backup απο αρχεία μουσικής και ταινιών, τότε η κρισημότητά τους δεν είναι υψηλή. Ακόμα και μια φορά τον μήνα να διατηρούμε αντίγραφο ασφαλείας (backup), δεν υπάρχει πρόβλημα. Δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί εαν χάσουμε τα τραγούδια ή τις ταινίες του τελευταίου μήνα, μπορούμε να τα ξανα κατεβάσουμε και να λυθεί το πρόβλημα εύκολα.

Για αυτό τον λόγο υπάρχουν διάφοροι τύποι backup. Οι πιο διαδεδομένοι είναι οι:

  • Full Backup
  • Incremental
  • Differential

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο Backup