You are currently viewing Πλεονεκτήματα των Ιδεατών Ιδιωτικών Δικτύων

Πλεονεκτήματα των Ιδεατών Ιδιωτικών Δικτύων

Τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα τον τελευταίο καιρό έχουν λάβει σημαντική δημοσιότητα, όπως και άλλες τεχνολογίες δικτύου. Ωστόσο, τα VPN παρέχουν περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με τις “παραδοσιακές” τεχνολογίες διασύνδεσης, γεγονός που τα έχει καταστήσει ιδιαίτερα δημοφιλή.

Όπως είδαμε ήδη, το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ότι επιτρέπουν τη χρήση του Internet για την επικοινωνία ανάμεσα στα γραφεία/καταστήματα μιας επιχείρησης που βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες. Όπως θα δούμε παρακάτω, αυτό προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, καθώς στην πραγματικότητα χρησιμοποιείται μια ενιαία υποδομή για να πραγματοποιηθούν δύο λειτουργίες: σύνδεση στο Διαδίκτυο και εσωτερική επικοινωνία.

Τρία είναι τα βασικά πλεονεκτήματα των VPN: η εξοικονόμηση κόστους, η ευελιξία που παρέχουν, καθώς προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες επιχειρήσεων διαφορετικών μεγεθών και απαιτήσεων, και η ασφάλεια.

Εξοικονόμηση κόστους

Η εξοικονόμηση κόστους προκύπτει καθώς τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα εξαλείφουν την ανάγκη για ακριβές μισθωμένες γραμμές. Με ένα VPN, η επιχείρηση χρειάζεται μια τοπική μισθωμένη γραμμή (με πολύ χαμηλότερο κόστος) ή ακόμα και μια ευρυζωνική σύνδεση.

Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση αποκτά σύνδεση στο Internet, την οποία παράλληλα χρησιμοποιεί για την επικοινωνία ανάμεσα στα γραφεία ή καταστήματά της που βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία. Όπως είναι κατανοητό, με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά τα τηλεπικοινωνιακά κόστη, καθώς δεν απαιτείται ακριβή υποδομή και από την άλλη εξαλείφονται οι υπεραστικές κλήσεις.

Το κόστος μιας επιχείρησης που θα επιλέξει την “παραδοσιακή” λύση της μισθωμένης γραμμής μπορεί στην αρχή να μη φαντάζει πολύ υψηλό, αλλά σχεδόν πάντοτε αυξάνεται στην πορεία, σχεδόν γεωμετρικά. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση με δύο καταστήματα αγοράζει μια μισθωμένη γραμμή για να τα συνδέσει. Αν όμως ανοίξει και τρίτο κατάστημα, θα χρειαστεί δύο επιπλέον μισθωμένες γραμμές. Έτσι, 4 καταστήματα χρειάζονται 6 γραμμές, 5 καταστήματα χρειάζονται 10 κ.ο.κ.

Ευελιξία

Σε ό,τι αφορά την ευελιξία που παρέχουν τα Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα, εκτός από το γεγονός ότι προσαρμόζονται εύκολα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, όπως η πλειονότητα των υπηρεσιών δικτύου, δεν απαιτούν την υπογραφή μακροχρόνιου συμβολαίου της επιχείρησης με τον πάροχο. Είναι εύκολο για μια εταιρία να αλλάξει πάροχο, αν αυτό τη συμφέρει οικονομικά. Επιπλέον, ένα VPN απαιτεί πολύ μικρότερο χρόνο στη “στήσιμό” του από την εγκατάσταση μιας μισθωμένης γραμμής. Για τομείς της οικονομίας όπως οι Ασφάλειες ή οι Κατασκευές, η εξοικονόμηση χρόνου αποτελεί κρίσιμο παράγοντα.

Ασφάλεια

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματα των VPN και μία από τις αιτίες της ραγδαίας ανάπτυξής τους είναι ο πολύ υψηλός βαθμός ασφάλειας που παρέχουν. Τα δεδομένα που διακινούνται μέσω των VPN είναι εμπιστευτικά, και απαιτείται πιστοποίηση με κωδικούς για την πρόσβαση σε αυτά. Συχνά εταιρίες επιλέγουν να αναπτύσσουν extranets πάνω σε Ιδεατά Ιδιωτικά Δίκτυα, προκειμένου να δώσουν συγκεκριμένα δικαιώματα πρόσβασης σε πελάτες, συνεργάτες και εμπορικούς εταίρους. Επίσης, η λύση αυτή επιτρέπει και τον έλεγχο της πρόσβασης, με διαφορετικά δικαιώματα για διαφορετικές ομάδες εργαζομένων. Αυτή η μέθοδος είναι πολύ πιο απλή και οικονομική από “παραδοσιακές” μεθόδους που εφαρμόζουν σήμερα διευθυντές τεχνολογίας.