You are currently viewing Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο Backup

Πώς να επιλέξετε τον σωστό τύπο Backup

Η διατήρηση των αντιγράφων ασφαλείας (backup) αποτελεί σημαντική ενέργεια για να έχουμε τα δεδομένα μας ασφαλή. Ο πιο απλός τύπος backup είναι η αντιγραφή των αρχείων απο ένα αποθηκευτικό μέσο σε ένα άλλο. Για παράδειγμα η αντιγραφή απο τον σκληρό μας δίσκο σε ένα usb stick ή έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο.

Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις που ο απλός τύπος backup δεν είναι βολικός. Συγκεκριμένα στην περίπτωση που έχουμε μεγάλο όγκο δεδομένων π.χ. 2TB,  είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικσία. Για αυτό τον λόγο, υπάρχουν ορισμένοι τύποι backup οι οποίοι επιλέγονται ανάλογα με το τί είναι πιο βολικό για να γίνει η δουλειά μας σωστά. Παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τους τρεις συνηθέστερους τύπους για backup.

Full Backup

Ο πιο απλός τύπος backup είναι αυτός του full backup. Συγκεκριμένα αντιγράφονται τα δεδομένα σε άλλο αποθηκευτικό μέσο όπως π.χ. εξωτερικό σκληρό δίσκο, usb stick, DVD κλπ. Βέβαια αυτός ο τύπος backup έχει το πλεονέκτημα οτι είναι ο πιο απλός τύπος backup. Τα αρνητικά του είναι οτι είναι χρονοβόρος και κοστοβόρος σε χωρητικότητα.

Incremental Backup

Στο incremental backup αντιγράφονται μόνο οι αλλαγές που έχουν υποστεί τα δεδομένα σας. Συγκεκριμένα γίνεται σύγκριση μεταξύ του τελευταίου backup που κρατήσατε και τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν στα δεδομένα σας. Με λίγα λόγια, στο incremental backup αντιγράφονται μόνο τα δεδομένα που έχουν μεταβληθεί.

Αυτό σημαίνει οτι ο όγκος δεδομένων που θα αντιγραφούν είναι μικρότερος σε σύγκριση με το full backup. Επιπλέον, στο incremental backup μπορούμε να διατηρούμε συχνότερα backups εφόσον πραγματοποιείται ταχύτερα καθώς αντιγράφονται μόνο τα νεότερα δεδομένα.

Differential Backup

Το Differential Backup είναι παρόμοιο με το Incremental Backup. Την πρώτη φορά που κρατάμε Differential Backup, αντιγράφονται όλα τα δεδομένα μας (όπως γίνεται στο Full Backup). Στη συνέχεια, κάθε φορά που διατηρούμε Differential Backup, αντιγράφονται όλες οι αλλαγές των δεδομένων που πραγματοποιήθηκαν απο το πρώτο Full Backup.

Αυτό συνεπάγεται σε κάθε Differential Backup, να έχουμε μεγαλύτερο όγκο δεδομένων προς αντιγρφή. Επιπλέον, το Differential Backup απαιτεί περισσότερο χώρο στον δίσκο καθώς και περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθεί σε σχέση με το Incremental Backup.

Στον παρακάτω πίνακα βλέπουμε τις διαφορές μεταξύ των τριών τύπων backup που αναφέραμε.



Τύπος/Αριθμός Backup Full Incremental Differential
Backup 1 Όλα τα δεδομένα
Backup 2 Όλα τα δεδομένα Αλλαγές απο το Backup 1 Αλλαγές απο το Backup 1
Backup 3 Όλα τα δεδομένα Αλλαγές απο το Backup 2 Αλλαγές απο το Backup 1
Backup 4 Όλα τα δεδομένα Αλλαγές απο το Backup 3 Αλλαγές απο το Backup 1